Letisko si pripomína 105. výročie smrti M. R. Štefánika

– Predstavitelia Letiska M. R. Štefánika si pietnou spomienkou pripomenuli 105. výročie smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Spolu so zástupcami Slovenského leteckého zväzu gen. Dr. M. R. Štefánika si kladením kvetov k Štefánikovej soche v odletovej časti hlavného terminálu uctili pamiatku vedca, letca a diplomata, po ktorom je bratislavské letisko od 21. júla 1993 pomenované.

Letisko si pripomína 105. výročie smrti M. R. Štefánika

M. R. Štefánika tragicky zahynul 4. mája 1919, pred 105 rokmi,  po páde lietadla v blízkosti súčasného bratislavského letiska. Vedenie letiska v Bratislave, ako aj členovia Slovenského leteckého zväzu si tichou spomienkou pripomenuli pamiatku významnej slovenskej osobnosti akou je Štefánik, ktorý sa pred viac ako sto rokmi pričinil o vznik Československej republiky.

„Pamiatka slovenského generála je symbolicky zachovaná nielen v názve letiska, ale aj zosobnená v Štefánikovej soche či v jedinečnej replike lietadla CapronI, ktoré zdobí interiér hlavného letiskového terminálu. Svojou prácou a výnimočným talentom ovplyvnil nielen Slovákov, ale aj mnohé iné krajiny v Európe,“ pripomenul generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika, Ing. Dušan Novota.

„Môžeme byť právom hrdí na osobnosť akou bol M. R. Štefánik, ktorý sa hlboko zapísal do slovenskej histórie. Sme radi, že aj vedenie bratislavského letiska si ctí a pravidelne pripomína jeho pamiatku, “ dodal počas pietnej spomienky 1. viceprezident Slovenského leteckého zväzu gen. Dr. M. R. Štefánika, Ing. Peter Matejčík, CSc.

Pamiatku M. R. Štefánika pripomína nápis na budove hlavného terminálu. V odletovej hale letiska sa nachádza socha generála Štefánika v charakteristickom leteckom oblečení. Na letisku je tiež umiestnená jediná existujúca replika dvojplošníka Caproni Ca 33 – maketa lietadla, v ktorom sa generál Štefánik vracal z Talianska na Slovensko v roku 1919, keď tragicky zahynul. Replika Caproni CA 33 je zapožičaná z Vojenského historického múzea v Piešťanoch.